“Різдвяна просфора”

31

15 січня 2015 року в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці духовенство і монашество Стрийської єпархії зібралось на «Різдвяну просфору», яка є знаком вдячності Богові за прожитий минулий рік і молитвою, в якій довіряємо себе Господеві, просячи Його благословення на рік прийдешній.

 

«Господь чекає від нас великодушної посвяти нашого священичого життя, вміння дарувати себе і жертвувати Богові», – сказав у своєму духовному слові Єпарх Стрийський владика Тарас Сеньків, який очолив Архиєрейську Літургію, звертаючи увагу присутніх на події, що довелося пережити у 2014 році та вимоги, які очікують кожного в році 2015. А саме, єпископ наголосив на соціальному служінні Церкви, яка є «духовною матір’ю для народу і духовним шпиталем для залікування ран».

 

Також, єпископ подякував священикам, особливо військовим капеланам на чолі з владикою Богданом Манишиним, єпископом-помічником Стрийським, за їхнє душпастирське служіння, а мирянам за волонтерську працю в підтримці тих, хто боронить сьогодні Україну від агресора; підкресливши, що ті «випробування пробудили в нас великий дух солідарності».

 

«В цьому році будемо здавати екзамен на міру гідності християнської і духовної», – сказав владика Тарас, звертаючи увагу на те, що через терпіння, непевності та воєнний стан нас чекає випробування у вірі.

 

Говорячи про молитву, як перший засіб боротьби за правду в реаліях сьогодення, коли єдиною надією для України є тільки Бог, проповідник сказав, що: «Нашим завданням є вложити в руки Бога наші молитви, наші діла милосердя для вирішення тої війни».

 

Також владика застеріг усіх перед небезпеками неопоганства та єресей, котрі «будуть ранити Христове Тіло – Церкву» і «відриватимуть людей від правди».

 

«Просимо в Бога щоби дав нам вірності і мудрості для того, щоби в ім’я Його ми могли належно сповняти свій пастирський уряд, не впасти самим і підтримати всіх інших. Просимо заступництва Пречистої Діви Марії і всіх святих для того, щоб ми, як їхні нащадки у вірі, як плід їхньої віри, і своїм життям принесли достойні плоди на славу Божу і на спасіння тих, що живуть з нами, і хто буде після нас», – звернувся на завершення до учасників «Різдвяної просфори» владика Тарас Сеньків.

 

На завершення усі помолились панахиду за священнослужителів Стрийської єпархії, які відійшли у вічність у 2014 році та людей, що загинули на Майдані і в зоні АТО.

 

Після молитви  владика Богдан частував гостей традиційною просфорою з медом, а потім усі колядували та віншували. А також молодь з парафії Покрова Пресвятої Богородиці с. Покрівці потішила усіх присутніх Різдвяним вертепом.

Джерело: Прес-служба Стрийської єпархії УГКЦ