Про Шістдесят другу сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

Шістдесят друга сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви відбулася в Реколекційно-відпочинковому центрі Львівської архиєпархії УГКЦ у Львові-Брюховичах 31 січня та 1 лютого 2014 року Божого.

mytr_synod

 

У синодальних засіданнях брали участь єпископи Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ та владики Мілан (Шашік), Єпарх Мукачівської греко-католицької єпархії, і Ніл (Лущак), Єпископ-помічник Мукачівської греко-католицької єпархії.

 

Під час Синоду єпископи відслужили заупокійну Божественну Літургію та Панахиду за новопреставленим владикою Корнилієм (Пасічним), вислуженим єпархом Торонто (Канада), який помер 30 січня 2014 року Божого.

 

Головними темами цієї сесії Синоду Єпископів Верховного Архиєпископства були питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні, про підготовку до належного відзначення 25-річчя легалізації УГКЦ в Україні та про затвердження програми Декади місійності на 2014 рік Божий у Києво-Галицькому Верховному Архиєпископстві УГКЦ. Про останнє доповів отець Йосафат Мощич: він, зокрема, представив отцям Синоду проект програми Декади місійності, яка цього року буде проводитися вперше.

 

У контексті обговорення питання про суспільно-політичну ситуацію в Україні Синод опрацював і затвердив текст Звернення, яке підписали й владики Мілан (Шашік) та Ніл (Лущак).

 

Синод детально обговорив питання про підготовку до святкувань 25-річчя легалізації УГКЦ та прийняв відповідні рішення щодо належної підготовки до цього відзначення.

 

Значну частину синодальних засідань було присвячено опрацюванню синодальних документів. Синод розглянув та прийняв у другому читанні проект Інструкції для душпастирів щодо поведінки в час передвиборчої агітації, яку опрацьовувала робоча група під керівництвом владики Богдана (Дзюраха). Також розглядався проект Душпастирської інструкції «Добрий пастир», яку опрацьовує робоча група під керівництвом отця Володимира Ждана.

 

Серед інших тем було обговорено питання про відзначення у Верховному Архиєпископстві з 1 листопада 2014 року до 1 листопада 2015 Року пам’яті слуги Божого митрополита Андрея Шептицького, яке доповів Митрополит Ігор (Возьняк). Про стан підготовки до VI сесії Патріаршого Собору УГКЦ доповів отець Олег Каськів, генеральний секретар цієї сесії Патріаршого Собору. Владика Дмитро (Григорак) повідомив отців Синоду про результати перевірки діяльності Реабілітаційного центру для залежних від алкоголю і наркотиків «Назарет», яку проводила комісія під його керівництвом, створена на виконання рішення минулої сесії Синоду Верховного Архиєпископства.

 

Про діяльність комісій Верховного Архиєпископства за останні два місяці відзвітував отець Петро Рак, керівник Відділу церковних комісій. А більш детально про діяльність Комісії у справах мирян УГКЦ доповів її голова – отець Василь Білаш.

 

Шістдесят третю сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести у квітні 2014 року Божого.

 

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
УГКЦ

 

Джерело: news.ugcc.org.ua