Щоб розбудити сплячі серця

DSCN1268Християнське життя спільноти «Матері в молитві» Стрийської єпархії УГКЦ завжди наповнене щирими молитвами, цікавими подіями і добрими ділами. І ось вкотре спільнота переживає важливий момент своєї діяльності. 20 липня у церкві Успіння Пресвятої Богородиці м. Стрия відбулося освячення ікони Ліської Матері Божої, а також двобічної ікони Неіспиваємої Чаші і Пресвятої Родини.

Ідея виготовлення цих ікон належить координатору руху п. Анні Форостині, яка твердо переконана, що матері не повинні бути байдужими до пияцтва, наркоманії, інших шкідливих звичок, які нищать людей. Слугині спільноти постійно просять Господа в своїх молитвах змилосердитися над узалежненими людьми, допомогти родинам, які страждають від цього горя. Як не дивно, це страшне зло мало обходить державних мужів, суспільство. Отже, треба негайно діяти. Анна Форостина вважає, що найкраще у цій боротьбі згуртуватися у молитві перед іконою і благати милосердя у святих, просити прощення за зневаги Господа немудрими вчинками таких людей.

Ініціативу Анни Форостини підтримав духовний отець спільноти Мирон Гринишин. З його благословення задум був втілений у життя. Робота над іконами тривала майже рік. З великою радістю поспішили матері побачити це диво і стати учасницями освячення ікон.

Двобічна ікона об’єднує в собі два образи: з одного боку – Неіспиваємої чаші, з іншого боку – Пресвятої Родини. На одному – Матір Божа з маленьким Ісусом у чаші, з якої п’ють Божу благодать. На іншому – Пресвята Родина осяяна Духом Святим; на цьому образі Отець небесний в оточенні ангелів благословляє і осіняє своєю мудрістю навернених. Ікона є подорожуючою. Її спільнота матерів буде передавати від однієї парафії до іншої. Молитвами цієї ікони матері сподіваються зрушити свідомість людей, байдужих до великої проблеми пияцтва та наркоманії, надихнути їх до боротьби з цим суспільним злом. Ікона прибуде до кожної парафії, кожної церкви Стрийської єпархії, щоб віруючі могли поклонитись Богородиці, просячи зцілення для своїх близьких.

Освячення здійснили під час Святої Літургії о. Богдан Манишин, протосинкел Стрийської єпархії УГКЦ, ієромонах Ігор (Палій), ЧНІ, та ієродиякон Тарас (Єгер), ОМ.

Після освячення у своєму слові до матерів о. Мирон Гринишин закликав усіх присутніх у боротьбі проти пияцтва, окрім молитися, також діяти разом з громадою, звертатися до влади, громадських організації, трудових колективів. Слід настирливо домагатися заборони продажу алкоголю приватно. Матері не повинні мовчати на це зло.

Підтримав жінок у їх почині протосинкел о. Богдан Манишин. Він наголосив: «Рух – це життя, а рух матерів є найпотужнішим, дає життя церкві. Відомо, що кожна будівля потребує оновлення. Такого ж оновлення і реформування потребує церква. Рух спільнот  «Матерів в молитві» є саме тією силою, яка здатна на це».

Отець Богдан висловив щиру подяку «Матерям в молитві» за їхню ревну працю і молитовну поставу, назвавши їхню спільноту «духовним спецназом».

На честь події освячення ікон слугиня спільноти Євгенія Коник написала такі поетичні рядки:

Три ікони, як три самоцвіти

Засіяли від пензля мистця,

Щоби тішити очі і душі,

Розбудити щоб сплячі серця.

 

Щоби кликати нас до молитви,

Підіймати з гріхів небуття;

Щоб черстві нерозкаяні душі

Навернути у боже життя.

 

Мати Божа у Ліській іконі –

Подарунок скитальців Стрию

Не покине в потребах ніколи,

Сум розвіє і витре сльозу

 

Неупиваєма чаша – ікона

Не дасть згинути в п’янстві і злі,

А відверне від хмільного напою

Подасть напитись живої води.

 

А ось ікона Святої Родини,

Приклад для всіх, як любити сім’ю,

В послушенстві, довірі і мирі

З Богом долати стежки по життю.

 

Три ікони, як три самоцвіти,

Засіяли у храмі святім.

Перед ними, любов’ю зігріті,

У подяці стоять матері.

 

Два тижні ікона перебувала в Катедральному храмі, весь цей час тривала молитва за узалежнених. Відтак почалася молитовна мандрівка ікони. При чисельному зібранні парафіян та членкинь спільноти «Матері в молитві», під супровід духовних пісень, відбувається перенесення ікони від храму до храму. Цей похід супроводжують діти з квітами, які йдуть попереду. За іконою рухається велелюдна колона вірних різних конфесій.

Наступним місцем перебування ікони став храм Всіх Святих українського народу. Ікона побувала також у храмі Верховних апостолів Петра і Павла, храмі Благовіщення Пресвятої Богородиці, на парафіях святого Йосафата Коциловського, Святих рівноапостольних Володимира і Ольги. Зараз ікона перебуває на парафії Святого Миколая Чарнецького. Далі ікона буде подорожувати всіма деканатами Стрийської єпархії УГКЦ.

До ікони щоденно приходять люди. Триває безперервна молитва за усіх узалежнених. Служаться Акафісти і вервиця до Пресвятої родини за зцілення від недуги пияцтва та інших негативних залежностей. Звучить щира молитва за любов і мир у сім’ях та зміцнення української родини, за процвітання нашої держави України.

Анна Курилишин, хронікер спільноти