Подяка Богові від серця матері

Традиційно щороку “Матері в молитві” Стрийської єпархії збираються у катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці на подячну молитву за прожитий рік. Цього року біля 400 осіб з п’яти районів прибули, щоб спільно подякувати Господу Богу за прожитий рік у спільній материнській молитві, на таку молитву 23 грудня.
З початку молилися свою материнську молитву, наприкінці якої зустрічали преосвящених владик: Тараса (Сеньківа) і Богдана (Манишина) радісним «Вітаємо! Вітаємо!». Єпископи Стрийської єпархії розпочали святкову Божественну Літургію. Під час проповіді преосвящений владика Тарас подав для розважання і роздумів науку про те, що велике твориться зі свідомості своєї маленькості. «Великого бажайте», – говорив патріарх Йосиф Сліпий. Що це означає? А те, що усвідомлюючи свою малість, не мати страху, а мати відвагу віри бути великими, зростати у велике дерево, яке дає притулок іншим. Для цього треба багато від чого відмовитися. «Я- двері», – читаємо у Святому Письмі, а двері Христа вузькі. В ті двері годі втиснутися з усіма своїми думками. Прагнути цього, т. б. мати сміливість ввійти у Христові двері, відповісти на Божий поклик, а Бог кожного з нас кличе ще від сотворення світу, – це шлях будівничий. Єпископ привітав матерів спільноти, великої спільноти «Матерів у молитві» Стрийської єпархії, утвореної з маленьких спільнот, яка має статус автокефальності, з цією зустріччю, з наступаючими святами, подякував Богові за прожитий рік. Після цього усі разом помолилися за мир і спокій в Україні, заспівали гімн-молитву «Боже, великий, єдиний…».
Координатор п.Анна від імені всіх матерів подякувала владикам за жертовне служіння і за приклад, яким вони надихають до ще ревнішої молитви.
Дуже цікаво було під час обіду. Частина людей йшла, щоб перекусити, інші залишалися у церкві, де колядували і слухали розповіді – свідчення жінок про те, як вони моляться і про результати молитви. Про все не можна написати, тому для прикладу лиш деякі. Матері Дашавської спільноти йшли до фігури Матері Божої і молилися за маму, яка найбільше постраждала при автомобільній аварії, у яку потрапила вся сім’я. Жінка одужала. Молода членкиня спільноти с.Воля Задеревацька розказала, що прийшла на зустріч матерів вагітною п’ятою дитиною і мала сумнів щодо її народження. На цій зустрічі молилися за народження зачатих дітей і, «проводячи цю молитву, п.Анна пильно подивилася на мене і я тут же вирішила її народити» – так розказувала жінка. Народився п’ятий син Марко. Свідчення давали з Журавенського, Моршинського деканатів, Перемишлян, Малих Дідушич, Сухої Волі.
Відтак о. Мирон, духівник спільноти, очолив молебень до Богоматері перед чудотворною іконою Матері Божої Ліської, під час якого дав повчальні настанови матерям: щоби ми були рушійною силою, прикладом для інших, руками і ногами Бога, щоб допомагали одиноким, сиротам, допомагали коштами, словом, молитвою. Щоб ми просили не за якусь конкретну потребу, а просили Матір Божу про ласку пізнання чого потрібно просити. «Нам інколи здається, що ми незначні, що те, що ми робимо, є неважне. Але виховати дитину, щось безцінне для Бога». Просив, щоб ми дякували за прожитий рік і просили благословлення, і розуміння чого потрібно на наступний рік. Привітав з прийдешніми святами.
На прощання відбулося мирування та роздача образків на пам’ять.

за джерелами

сторінки Фейсбук спільноти “Матері в молитві” Стрийської єпархії