Христове царство — це любов

Силою Христового Царства є любов; ось чому Його панування нас не гнітить! Такою була тема катехизи Папи Франциска, виголошеної перед молитвою «Ангел Господній» у неділю, 22 листопада 2015 р.

Літургія в урочистість Христа Царя Всесвіту пропонує на цей день розповідь про діалог Христа з Пилатом, який запитував Його, чи дійсно Він є царем, на що Спаситель відповів, що Його Царство «не від світу цього». «Це не означає, що Христос є царем іншого світу, але що є царем по-іншому», – пояснив Святіший Отець, зазначаючи, що мова йде про протиставлення «двох логік»: логіки світу, яка покладається на амбіції та суперництво, та логіки Євангелія, що виражається в покорі й безкорисливості.

«Коли ж Ісус проявив себе царем? У події розп’яття! Той, хто дивиться на Христовий хрест, не може не бачити вражаючої безкорисливості любові», – вів далі Наступник святого Петра, додаючи, що хтось може заперечити, мовляв, це ж була поразка. Але саме «в поразці гріха», адже «гріх – це поразка», в поразці «людських амбіцій» бачимо «тріумф хреста».

За словами Папи, для християнина говорити про силу означає говорити про могутність хреста та Ісусової любові, яка залишається непорушною «навіть перед обличчям відкинення». Провідники народу висміювали розп’ятого Ісуса, випробовували Його словами: «Спаси себе, зійшовши з хреста!». І парадокс, як зауважив проповідник, полягає в тому, що істина є тим, що вороги висміювали, кажучи: «Себе спасти не може…».

Ангел Господній з ПАпою_

«Якщо б Ісус зійшов з хреста, – пояснив Святіший Отець, – то піддався би спокусі князя цього світу; Він, натомість, не може спасти Себе саме для того, щоб змогти спасти інших, тому що віддав Своє життя за нас, за кожного з нас». Це добре зрозумів той, кого називаємо «добрим розбійником», один з двох, що були розіп’яті з Христом, що ввізвав: «Згадай про мене, коли прийдеш у Своє царство!».

«Це ж був злочинець, зіпсована людина, засуджена на смерть саме через усі злодіяння, які вчинила протягом життя. Але він угледів любов у поведінці Ісуса, в Його покорі. І в цьому й полягає сила Христового Царства: нею є любов. Саме тому Ісусове царство нас не пригнічує, але визволяє з наших слабостей та нужди, заохочуючи ходити стежками добра, примирення та прощення», – підсумував Папа, і перед обличчям численних конфліктів у світі заохотив прочан піднести молитву до Пречистої Діви Марії, просячи Її «підтримати нас у нашому старанні наслідувати Її Сина, нашого Царя, уприсутнюючи Його царство жестами лагідності, зрозуміння та милосердя».

Після молитви «Ангел Господній» Глава Католицької Церкви звернувся до вірних з проханням про молитовний супровід його візиту до Африки: «Наступної середи, – сказав він, – розпочну свою подорож до Африки, щоб відвідати Кенію, Уганду та Центральноафриканську Республіку. Прошу всіх вас молитися за цю подорож, щоб вона стала для всіх знаком близькості та любові. Разом просімо Діву Марію благословити ці улюблені землі, щоб там завжди панували мир і процвітання».

Джерело: CREDO

Бр. Олег Крвавич