«У Втіленні Господь своєю любов’ю огортає увесь зранений гріхом світ, вступає у його темряву, щоб із середини все наповнити божественним світлом», – Преосвященний Владика Тарас Сеньків з нагоди Різдва Христового

phoca_thumb_l_26

Різдво Господа Бога і Спаса нашого Ісуса Христа є одним з найважливіших християнських празників, тому Церква святкує його з особливо вираженою величністю та торжеством. 7 січня 2014 року, в Катедральному храмі Успіння Пресвятої Богородиці, Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії, Преосвященний Владика Тарас Сеньків очолив святкові Богослужіння з нагоди свята Різдва Христового.

 Урочисті богослужіння розпочалися Великим Повечір’ям з Литією, після якого Архиєрей відслужив святкову Божественну Літургію та привітав вірних зі святом Христового Різдва. Владиці співслужили о. Мирон Гринишин, настоятель Катедрального храму, о. Іван Сеньків, судовий вікарій Бучацької єпархії, о. Степан Кузишин, судовий вікарій Стрийської єпархії, о. Павло Худ, керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків УКУ, а також парох римо-католицької парафії Різдва Пресвятої Богородиці м. Стрий о. Войцех Буковєц та сотрудник о. Ремігій Оленяч. На початку Літургії всі присутні, під проводом Владики Тараса заспівали колядку «Бог предвічний».

 

Після читання Євангелія єпископ звернувся до присутніх з різдвяним привітанням. Цьогорічне Різдвяне послання Владика Тарас розпочав словами: «У чаруючій тиші вифлеємської ночі «вічне Боже сьогодні» вступило у ефемерний простір «теперішності» цього світу, наповнюючи його безконечністю Божої присутності. Слово Бога Отця сталося тілом і поселилося між нами: в Ісусі Христі, Син Божий сам Бог, Бог від Бога, став людиною. Приходом у світ Христа Спасителя, правдивого Бога і правдивої людини, історія людства стає конкретною історією спасіння, у якій Бог відкриває себе таким, яким Він є».

 

Відтак, Архиєрей звернув увагу на той факт, що Бог своїм приходом наповнив всю землю і продовжує приходити в світ, наповнюючи життя кожної людини: «Поєднавши в Особі Новонародженого Дитятка Ісуса божественну та людську природи, Бог наповнює собою увесь час, всю історію світу. Він вже прийшов, але теж знову і знову приходить. Вступив на землю в конкретнім часі і місці, але тим не позбавляє жодного часу та місця своєї присутності. Він прийшов, але постійно приходить та буде приходити, бо всесвітом, до якого прагне воплотитися Боже Слово, є серце кожної людини. Втіленням свого Єдинородного Сина Бог кожного з нас здобуває, та одночасно дарується нам як наш Бог. Власне тому Його з радісним трепетом приймаємо зараз, очікуючи повноти Його приходу в кінці».

 

Аналізуючи євангельське оповідання про народження Христа, Апостольський Адміністратор підкреслив: «У Втіленні Господь своєю любов’ю огортає увесь зранений гріхом світ, вступає у його темряву, щоб із середини все наповнити божественним світлом. Христос не здобуває світ мечем. Над світом Він володіє смиренним служінням. Він – ніжність та делікатність, які не руйнують, але прагнуть усе зберегти та спасти». Таким є перший Господній прихід на землю, який змінює всю людську систему цінностей. Знаменням Його присутності проголошується «Дитя сповите, що лежатиме в яслах» (Лк.2,12). Той, що приходить аби повернути людям свободу Божих дітей, кладеться до тісних ясел, щоб вказати людству на справжнє, духовне рабство, кайданами якого є прив’язаність до дочасного світу».

 

«Божий Син народжується, приходить у цей світ як найубогіший бідак, а закінчить земний шлях відсуджений сильними цього світу на дереві ганьби посеред двох злочинців. Але за цією трагедією об’являється нам виняткова радість: з нами Бог, який прийшов між нас, щоб вказати дорогу до неба; з нами Бог, який об’явленням правди дарує нам свободу; з нами Бог, який повертає людині справжнє життя прощенням та вилиттям свого миру. З нами Бог, який об’являє свою славу у спасенній людині. І якщо сьогодні ми відважуємося дати притулок Новонародженому Спасителю у своєму серці, проголошуємо Бога центром свого життя, то це лиш тому, що Він найбільшим багатством свого серця вже визнав кожного з нас, остаточно ствердивши це різдвяної вифлеємської ночі», – продовжуючи зазначив Архиєрей.

 

Завершуючи послання, Владика Тарас привітав вірних і закликав провести Різдво у духовній радості, возвеличуючи новонародженого Христа: «Сердечно вітаю всіх з Різдвом Христовим та Новим 2014 Роком Божим. Нехай для Вас і усього нашого народу Новонароджене Дитя Ісус стане знаменням і запорукою перемоги добра над злом, передовсім в душах та серцях кожного Українця! Бажаю Вам, щоб збулися Ваші благородні сподівання, а великодушні зусилля щоб принесли щедрі плоди миру, радості та благополуччя кожному з Вас, Вашим родинам та усьому Українському народу. Нехай Бог миру буде з Вами!».

 

Після відпусту Літургії Владика привітав присутніх з величним празником Христового Різдва і побажав миру і радості, котрі є знаменнями Божої присутності в житті людини: «Не бажаю вам бути ані пастушками, ані царями, а бажаю вам стати яслами, в котрих міг би спочити Христос. Бажаю вам бути руками Пречистої Діви Марії, якими вона обіймала Христа. Бажаю вам бути тією звіздою, котра освітила б світ новим промінням нової епохи – епохи котра має свою силу, початок і кінець в Христі. Виходячи з цього храму – несіть цьому світові вістку про Христове Різдво. Будьте щасливі і радісні тим, що з нами Бог!».

 

 

Прес-служба Стрийської єпархії

Джерело: stryi.ugcc.org.ua